Geweldige lieverds

Oorsprong

In 1982 werd er op een boerderij in de staat Oregon in de Verenigde Staten door een spontane genetische mutatie een kitten geboren dat zachte krulletjes kreeg. Het kitten werd Curly genoemd. De kittens van Curly waren ook gekruld en zo ontstond er een kolonie gekrulde katten. Dit is hoe het ras LaPerm is ontstaan. De  LaPerm behoort tot de Rex-katten en is in 2002 naar Nederland gekomen. In de beginjaren hebben Nederlandse fokkers diverse kruisingen tussen verschillende katten gedaan, zowel met huiskatten als met raskatten om inteelt te beperken. Tegenwoordig is dit niet meer nodig. In oktober 2015 is het ras officieel FiFe erkend in Nederland. 

 

Het karakter

De LaPerm is extreem op mensen gericht en wil het liefst zo veel mogelijk in de buurt zijn van zijn eigenaar. De LaPerm volgt je overal en vindt het heerlijk om op schoot te liggen of anders zo dicht mogelijk bij je in de buurt te zijn. In de keuken, de slaapkamer, de badkamer, echt overal. Ze kijken je vaak lang aan op een bijna menselijke manier.

De LaPerm kan spontaan apporteren en vindt dit erg leuk om te doen. Veel LaPerm katten houden van knuffelen en vinden het prettig als je tegen ze praat. In mijn bevinding hebben de LaPerms een heel bescheiden en beschaafd karakter en zijn blij als je weer thuis komt van je werk of terug van vakantie. Al kunnen ze je na een vakantie wel even de rug keren omdat je hen alleen liet. Maar dat is heel snel weer vergeten en dan liggen ze weer super tevreden en met een glimlach op je schoot te snorren. 

 

Het uiterlijk

De LaPerm is gemiddeld van grootte, waarbij de poes een gewicht heeft van tussen de 2,5 en 4 kilo en een kater tussen de 3 en 5 kilo. De kat is vrij slank, is niet zo groot en de vacht kan zowel in lange als korte variant voorkomen. De LaPerm staat hoog op de achterpoten en ziet er gematigd oosters uit. Alle kleurvarianten zijn toegestaan. Langharige katten hebben pluimen achter de oren en een dikke volle staart. De kortharige varianten hebben een staart met ruwe, uitstaande haren.

De kop is wigvormig, met een afgeplat schedel. De oren zijn breed geplaatst en liggen in het verlengde van de kaaklijn. De snorharen zijn lang en krullend, oor beharing en wenkbrauwharen kunnen ook krullen. De LaPerm heeft grote en expressieve ogen die amandelvormig zijn. In 2016 is door FiFe bepaald dat de ogen naar ovaal gefokt gaan worden. De snuit is gemiddeld met een stevige kin.

KOP

Vorm

Enigzins wigvormig, iets afgeronde, zachte contouren.
De snorhaarkussens tonen vol en afgerond.

Profiel Rechte neus met een zacht convexe lijn van de onderkant naar de bovenkant van het oog, het voorhoofd moet bovenop de kop vlak zijn en in een zacht vloeiende lijn overgaan in de nek. De wenkbrauwen, wangen en profiel moeten zachte contouren vertonen, elk vloeiend overgaand in de volgende.
Neus Breed en recht, matig lang
Kin Krachtig en stevig. Verticaal in een lijn met de punt van de neus.
Snuit Vrij breed in verhouding tot de wigvorm. Bij volwassen katers moet rekening gehouden worden met katerwangen..

OREN

Vorm/ Plaatsing

Geplaatst in het verlengde van de gematigde wigvorm van de kop; iets uitwaaierend en diep; middelgroot tot groot met beharing in- en aan de achterzijde van de oren.
Lynxpluimpjes zijn gewenst.

OGEN

Vorm

Middelgroot en expressief. Amandelvormig in rust en ronder als de kat alert is. Matig ver uiteen geplaatst en iets schuin naar de onder-buitenzijde van het oor. 

Kleur

De oogkleur is niet gerelateerd aan de vachtkleur

NEK

Rechtop gedragen. Middellang in verhouding tot de lichaamslengte.

LICHAAM

Bouw

Gemiddelde botstructuur 
Goed gespierd.

Poten

Middellang tot lang bij het lichaam passend. De voorpoten kunnen iets korter zijn dan de achterpoten. Gemiddelde botstructuur.

Voeten

Afgerond.

STAART

In verhouding tot het lichaam. De langhaar heeft een volle pluimstaart en de korthaar heeft een "flessenrager" staart. De staart is dikker aan de basis en toelopend naar de punt.

VACHT

Lengte

Langhaar: Middellang tot lang; zowel katers als poezen kunnen een kraag hebben als ze volwassen zijn. De staart is pluimvormig met wat krullen.
Korthaar: Kort tot ongeveer middellang. Geen kraag. De staart is niet pluimvormig maar kan wat gegolfd zijn.
Textuur Langhaar: Krullend of golvend, krullen hebben de voorkeur. Zoals het haar aanvoelt is uniek onder de Rex rassen. Het voelt veerkrachtig aan en heeft structuur. Het is niet draadachtig. De mate van zachtheid kan per kat verschillen. De vacht is los en springerig en staat af van het lichaam. Je moet tot op de huid met je vingers door de vacht kunnen gaan. De vacht is luchtig genoeg om met een zuchtje wind uit elkaar geblazen te kunnen worden. De vacht ziet er bijna onverzorgd (de"Gypsy Shag" look). De langste en strakste krullen zitten in de kraag en onderaan de oren. De vachtlengte en dichtheid kan verschillen al naar gelang het seizoen en de leeftijd van de kat.
Korthaar: Krullend of golvend. Zoals het haar aanvoelt is uniek onder de Rex rassen. Het voelt gestructureerd aan. Het is niet draadachtig. De mate van zachtheid kan per kat verschillen. Een springerige vachtstructuur die afstaat van het lichaam met bijna over de hele kat golven.
Heeft geen kraag of kleine krulletjes. De staart lijkt op een 'flessenrager'. Soms valt spontaan midden over de rug een scheiding in de vacht.

Kleur/ Patroon

Alle kleuren en patronen zijn toegestaan